De voorbereiding!

Waarom per sé naar Compostela fietsen?

Hier zijn mijn vier goede redenen:

1. Ik ben katholiek opgevoed, zoals zovelen van mijn generatie, maar heb 'het instituut kerk' met het ouder worden stilaan verlaten omwille van haar oerconservatieve gedachtegoed en de vele schandalen. De be-/verwondering voor Jesus Christus en zijn eerste volgelingen als revolutionaire predikers voor een betere wereld is wellicht gebleven...

2. De Middeleeuwse 'hype' om (vooral vanuit enkele Franse windhoeken) naar het graf van apostel Jacobus in Compostela te pelgrimeren heeft ons een schat aan historisch-culturele en historisch-religieuze monumenten achtergelaten (versterkte steden, hospitalen, abdijen en kathedralen...). We geven ons te weinig rekenschap van wat onze voorouders in deze moeilijke, duistere en door godsdienst gedomineerde tijden hebben gerealiseerd.  

3. Als een soort van eerbetoon aan de vele tienduizenden -wellicht honderdduizenden- pelgrims die 600 tot 1000 jaar geleden uit vrije wil of 'als straf' deze barre tocht aanvatten en die dikwijls bekochten met hun leven. 

4. Het sportieve avontuur om een 2500 km lange fietstocht te maken doorheen het prachtige Frankrijk en Noord-Spanje, is op zich een uitdaging. 

 

Dit is mijn weg!

Zelf heb ik gekozen voor de 2500 km lange fietsroute 'Langs oude wegen en pelgrimssteden naar Compostela', zoals beschreven in een driedelige gids van Clemens Sweerman. Deze route volgt historische verbindingswegen, die eeuwenlang gebruikt werden door pelgrims en handelaren, kunstenaars en koningen. Allen hebben zij onderweg hun sporen achter gelaten.

De fietsroute vertrekt in Maastricht en doorkruist via Aken onze Belgische Ardennen om dan via Bastogne het Franse stadje Montmédy te bereiken. Zelf fiets ik vanuit Attenhoven richting Namen en volg vanaf daar ca 170 km de Maas langs Dinant en de Noord-Franse stadjes Givet, Charlesville-Mézières en Sedan om dan in Montmédy aan te sluiten op de Middeleeuwse route. 

Vanaf hier gaat het naar Châlons-en-Champagne,  Troyes, Auxerre en over Vézelay naar Nevers. Verder wordt midden Frankrijk doorkruist via St-Léonard-de-Noblat, Rocamadour, Cahors en Moissac. Via een kleine omweg langs Lourdes bereiken we Oloron-Ste.-Marie en tenslotte St-Jean-Pied-de-Port aan de voet van de Pyreneeën.

Hier vertrekt de alom gekende 800 km lange 'Camino Francés' over de steden Pamplona, Logroño, Burgos en León.

De verschillende fietsroutes doorheen Frankrijk en Spanje zie je op deze kaart.

Waar overnachten?

Vele mensen vragen me: 'En waar gaat ge slapen?'

Dit aspect van de reis heeft wel wat voorbereiding gevergd. Ik heb bewust gekozen voor relatief eenvoudige slaapgelegenheden. Het was even zoeken naar de juiste websites waar je op zoek kon naar diverse slaapgelegenheden: B&B's, hostels, hostals, Auberges de Jeunesse, Maisons de Randonneurs, Refuges de pélerins, Albergues de peregrinos... en uiteraard hotels!

Vanaf Vézelay, één van de Middeleeuwse vertreklocaties in Midden-Frankrijk, geen probleem. Vanaf daar vind je in nogal wat gemeenten een 'refuge de pélerin', waar je als pelgrim terecht kunt voor een bed in een 'dortoir' (slaapzaal) met de nodige sanitaire voorzieningen en veelal met ontbijt. Eenmaal op de Camino Francés in Spanje ook geen probleem. Elk (zelfs verlaten) dorp heeft één of meerdere 'albergues de peregrino', een eenvoudige slaapgelegenheid waar je tegen een 'donativo' of vrij klein bedrag een bed krijgt in een slaapzaal (voor 2 tot ..... personen!).

In Noord-Frankrijk zijn de pelgrimsvoorzieningen wat minder voorhanden. Maar na wat 'googelen' (ook via de gemeentelijke toeristische diensten) vind je uiteindelijk toch wel een slaapplaats. Zij het een 'auberge de jeunesse' of eenvoudig hotel.

En uiteraard kan je op elk ogenblik kiezen voor een wat meer confortabel hotel.

Wat verdwijnt er in de drie fietstassen als bagage?

'Wat je thuislaat, is mooi meegenomen' zeggen doorwinterde pelgrims. Of anders gezegd, beperk je bagage tot het hoogst noodzakelijke! Elke kg die je mee de berg moet opnemen, is er één te veel...

Fietsen in september betekent evenwel kledij meenemen voor alle weer: voor kille ochtenden, voor warme zomerdagen, voor plensbuien en permanent gemiezer, voor de koude bergpas in de Pyreneeën of de Spaanse 'meseta'... Van alle een beetje dus en dagelijks een wasje voorzien als eerste werk bij aankomst.

Schoeisel, slaapzak en toilet gerief.  EHBO-kit en reisapotheek. Fietsreserve- en -herstelmateriaal. GPS, GSM, fototoestel, mini-notebook ... allemaal met oplader én datakabel...

Routekaarten en gidsen. En nog wat andere nuttige dingen zoals een 'dazer' (om bijtgrage loslopende honden op afstand te houden...), een helm, een zaklamp...

Mijn gedetailleerde checklist vind je hier.

En nu op weg...